Wat is eczeem

Eczeem is een chronische ontstekingsreactie van de huid die daardoor rode plekken, huiduitslag, bultjes, blaasjes of huidschilfers vertoont. Eczeem wordt ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd en komt veel voor. Baby’s en kinderen lijken er vaker last van te hebben dan volwassenen.

Eczeem wordt ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Met atopie wordt bedoeld dat er een duidelijk erfelijke aanleg is voor het krijgen van eczeemklachten. Hoewel de ziekte niet leeftijdgebonden is, komt het veel voor bij baby’s en kinderen. Eczeemplekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen en zijn vaak afhankelijk van de leeftijd van het kind en het soort eczeem. Baby’s hebben meestal eczeem op de wangen, buitenzijde van armen en benen, achter de oren en op het hoofdje. Peuters hebben juist meer klachten op de buigzijde van de armen en in de knieholten. De ernst van de klachten is mede afhankelijk van allerlei prikkels en oorzaken van buitenaf.

Naast de jeuk is een (zeer) droge huid een veelgehoorde klacht. De huid verliest vocht door een tekort aan huidvetten. Door de droge huid wordt deze vatbaarder voor irriterende stoffen van buitenaf en daardoor neemt de kans op eczeemklachten toe.

Leven met eczeem

Leven met eczeem is niet altijd even makkelijk. Eczeemklachten zoals jeuk , droge huid, rode vlekken en huidschilfers kunnen in het dagelijkse leven behoorlijke beperkingen geven. Slapen, naar school gaan, werken of het hebben van sociale contacten is voor veel mensen met eczeem dan ook lastig. Huidklachten kunnen een veel grotere rol spelen in het leven dan veel mensen denken. De periodes waarin de klachten zich uiten kunnen ook sterk variëren. Soms gaat het heel goed en soms zijn er periodes met meer klachten. Er is niet één juiste manier om te leven met eczeem. Mensen reageren verschillend op prikkels, maar ook op verzorgingsmiddelen en medicijnen. Iedereen moet op zijn of haar wijze de aandoening inpassen in het leven en daar zo goed mogelijk mee omgaan.

Leefregels bij eczeem

Goede verzorging van de huid is belangrijk om zo gewoon mogelijk te kunnen leven. Leefregels voor de huidverzorging moeten ingepast worden in het dagelijks leven. Dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Bij voorkeur zijn ook hele jonge kinderen zelf verantwoordelijk voor de verzorging van hun eigen huid.

Krabben maakt eczeem en jeuk erger. Probeer dit dus zo veel als mogelijk te voorkomen. Houdt daarom de nagels kort. Klop of blaas zacht op de plek met jeuk in plaats van te krabben of Leg iets koels op jeuk plekken.

Voorkom dat uw huid verder uitdroogt. Een droge huid is gevoeliger en geeft meer jeuk. Water en zeep drogen de huid uit. Douche of bad daarom niet te vaak (2 of 3 keer per week) en kort (5 minuten) met handwarm water.

Gebruik geen of weinig zeep, shampoo of badschuim.

Na het wassen smeert u de huid direct in met een vette crème of zalf en bescherm uw huid met een DermaCura verbandpak.

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem met diverse symptomen, aangedane lichaamsdelen en oorzaken.

De meest voorkomende soorten zijn:

Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem – eczeem als gevolg van aangeboren aanleg; vooral bij baby’s en kinderen, maar kan ook op volwassen leeftijd nog steeds voorkomen.

Dauwworm – eczeemsoort met vochtige en ringvormige huiduitslag bij baby’s.

Contacteczeem – jeukende huiduitslag op de plaats waar het contact met een stof (allergeen) is geweest.

Zwemmerseczeem – roodheid, jeuk en schilfering van de huid aan één of beide voeten.

Dyshidrotisch eczeem –ontsteking van de huid op vooral de handen en voeten.

Seborroïsch eczeem – huidaandoening met roodheid en vettige, wit-gele korstjes die vooral op het hoofd aanwezig zijn.

Nummulair eczeem – jeukende ronde plekken op de huid, die meestal symmetrisch voorkomen op de armen en benen

Via onderstaande links vindt u onafhankelijke en uitgebreide informatie over eczeem:

Nationaal Constitutioneel Eczeem Project

VMCE leven met eczeem

Huidarts

Thuisarts

%

van alle kinderen heeft in meer of minde mate last van eczeem

Via onderstaande links vindt u onafhankelijke en uitgebreide informatie over eczeem: